E l l a -

Happy!

L har fått ett nytt vrålåk, en Brio Happy! =) Var inte helt nöjd med den förra vagnen så det fick bli en ny.. en svart med svart chassi och lufthjul. Hoppas denna kommer fungera bra.. den har i alla fall gryymt skönt "gung", definitivt bästa gunget av alla vagnar jag testat så jag är riktigt nöjd med den so far.. Men sedan när L blir större och kan åka framlänges så kommer vi antagligen köpa en UJ igen då de är smidigast att köra i stan osv. Räknade till att detta är vagn nr 8 (?!) som vi har haft sedan Z föddes (inräknat med semestervagnen, dagisvagnen och dubbelvagnen som vi har kvar) haha jeeez... rätt crazy.. men har i alla fall inte gått back något på alla vagnbyten, utan snarare tvärtom! Fick rätt bra för den förra vi sålde och denna Brion (2010 års modell) köpte jag nu på rea. En del barnvagnsbutiker rear ju ut förra årets modeller nu i början av året.
 
 

Beebook

Fick hem boken från Beebook som jag beställde för ett tag sedan. Det är en personlig sagobok där barnet har huvudrollen i boken, så barnets namn står i texten och det är även en bild på barnet på varje sida. Himla roligt tyckte både jag och Z... allt var ju bra förutom en liten detalj... finn ett "fel" med bilderna i boken... ?

 Jag menar de kunde väll ha ansträngt sig liiite i alla fall för att få kroppens färg att passa till färgen på ansiktet på barnet ?


5 månader!

Vad tiden flyger iväg... lillen är nu lite drygt 5 månader! =) Här kommer en liten update på vad som händer.

Nu ammar jag mest på nätterna bara, morgon/kväll, så övriga mål får han flaskan. Han har börjat lite smått med smakportioner... förra veckan var det potatispuré  som gällde och det slank ner fint! Denna veckan testar vi advokado, nästa vecka blir det morotspuré, sedan broccolipuré och sen tänkte vi testa ärtpuré. Haha tänkte att vi börjar med allt det "äckliga" så han inte blir van vid endast söta smaker från t ex. olika fruktmoser.

Han trivs som fisken i vattnet i sin lekring! Har hyffsad balans när han sitter, men ibland tippar han iväg åt nått håll och då är det ju tur att lekringen finns där som stöd. Har även sett att han försöker ta sig framåt när han ligger ner, men han har inte lyckats komma på tekniken med att "åla" eller krypa riktigt än, men tror det är på gång snart, för ibland reser han sig upp på knä och gungar lite fram och tillbaka, ser urgulligt ut =D Han har även lyckats med att rulla runt några gånger från mage till rygg, han blir så förvånad varje gång han gör det.

      

Fadderbarn

Jag har skrivit om det innan men detta är verkligen något som tåls att skrivas flera gånger om.Demokratiska Rep. Kongo


I Uvira, en liten stad i östra delen av Demokratiska Republiken Kongo (tidigare Zaire) har BFA kommit i kontakt med föreningen FEPAM, Enfants des Parents du Monde, ung. Världens Barn. Föreningen, som är ideell och auktoriserad av den kongolesiska staten, ser som sitt syfte att hjälpa barn i nöd, mest barn som saknar en eller båda föräldrarna, med skolgång och livsuppehälle. Målet är att ge dessa missgynnade barn samma möjligheter som andra barn.

Föreningen driver en sexårig skola för grundläggande utbildning. Skolan har åtta anställda lärare, en rektor, en sekreterare samt vaktmästare. De cirka 400 skolbarnen (59% flickor) går i skolan sex dagar i veckan under eftermiddagarna.

Föreningen lånar lokal av Swedish Free Mission. Barnen betalar ingen skolavgift men bekostar pennor och skolböcker själva. Det är väldigt svårt för många barn att få pengar till skolmaterial. Barnen får ingen mat och inget vatten i skolan. Många barn har ännu inte ätit något när de kommer till skolan på eftermiddagen. 

Östra Kongo är djupt drabbat av inbördes strider samt av sjukdomar som AIDS, malaria och TBC. Många barn är föräldralösa eller har bara en förälder.

Det är oftast de äldre släktingarna, främst farmödrarna, som tar hand om de föräldralösa barnen. De har ytterst knappa tillgångar och många barn är undernärda, de äter sällan mer än ett mål mat om dagen, (det målet äts på kvällen) och många är i behov av sjukvård.

Trots ett liv i armod har barnen stora planer för framtiden och en frisk framåtanda.
Som fadder till ett barn i Uvira i östra Kongo betalar du endast 100 kr/månad. Därmed ger du barnet skolgång, mat, läkarvård, kläder och framtidstro. Du får en rapport, på (ganska knagglig) engelska (i DRC är franska det officiella, europeiska språket) om barnet med foto och uppföljningsrapporter minst en gång/år. Genom FEPAM, som föreningen BFA har täta kontakter med, kan du via brev komma i förbindelse med ditt fadderbarn. Vår kontaktman i FEPAM hjälper till att översätta från/till engelska.

 

 (Text och bilder ovan; www.bfa.se)I den senaste årsrapporten har det inkommit ett flertal nya akter på barn i Kongo som behöver sponsorer. Var med och hjälp till du också!
Som fadder hos BFA får man även BFA medlemstidning som kommer ut 4 gånger om året.

 Vid intresse för att bli fadder genom BFA åt ett barn i Kongo (eller något annat land), hör av dig till mig eller maila till : fadder@bfa.se 
Ugglebodys

Kom över ett par söta ugglebodys från Ellos, tag 3 betala för 2! Så söta!


SNÖ :)

Provåker julklappen från mormor & morfar


 Man kan faktiskt "klippa" snö också :P
  RSS 2.0