E l l a -

Hunnebostrand

För ett tag sedan kom vi hem från en skön vecka i hunnebostrand! Himla härligt var det och hoppas på att vi kommer kunna åka dit igen fler sommrar framöver. Tänk om man hade kunnat få vakna och gå o lägga sig till den här utsikten varje dag... :)

Fadderbarn - Burundi

Vi har fått tjugo fadderbarn från Burundi, att söka faddrar till!

Kanske är du en blivande Burundifadder!

Läs mer info här --> http://www.bfa.se/burundifadder.html


Fadderbarn

Jag har skrivit om det innan men detta är verkligen något som tåls att skrivas flera gånger om.Demokratiska Rep. Kongo


I Uvira, en liten stad i östra delen av Demokratiska Republiken Kongo (tidigare Zaire) har BFA kommit i kontakt med föreningen FEPAM, Enfants des Parents du Monde, ung. Världens Barn. Föreningen, som är ideell och auktoriserad av den kongolesiska staten, ser som sitt syfte att hjälpa barn i nöd, mest barn som saknar en eller båda föräldrarna, med skolgång och livsuppehälle. Målet är att ge dessa missgynnade barn samma möjligheter som andra barn.

Föreningen driver en sexårig skola för grundläggande utbildning. Skolan har åtta anställda lärare, en rektor, en sekreterare samt vaktmästare. De cirka 400 skolbarnen (59% flickor) går i skolan sex dagar i veckan under eftermiddagarna.

Föreningen lånar lokal av Swedish Free Mission. Barnen betalar ingen skolavgift men bekostar pennor och skolböcker själva. Det är väldigt svårt för många barn att få pengar till skolmaterial. Barnen får ingen mat och inget vatten i skolan. Många barn har ännu inte ätit något när de kommer till skolan på eftermiddagen.

Östra Kongo är djupt drabbat av inbördes strider samt av sjukdomar som AIDS, malaria och TBC. Många barn är föräldralösa eller har bara en förälder.

Det är oftast de äldre släktingarna, främst farmödrarna, som tar hand om de föräldralösa barnen. De har ytterst knappa tillgångar och många barn är undernärda, de äter sällan mer än ett mål mat om dagen, (det målet äts på kvällen) och många är i behov av sjukvård.

Trots ett liv i armod har barnen stora planer för framtiden och en frisk framåtanda.
Som fadder till ett barn i Uvira i östra Kongo betalar du endast 100 kr/månad. Därmed ger du barnet skolgång, mat, läkarvård, kläder och framtidstro.Du får en rapport, på (ganska knagglig) engelska (i DRC är franska det officiella, europeiska språket) om barnet med foto och uppföljningsrapporter minst en gång/år. Genom FEPAM, som föreningen BFA har täta kontakter med, kan du via brev komma i förbindelse med ditt fadderbarn. Vår kontaktman i FEPAM hjälper till att översätta från/till engelska.

(Text och bilder ovan; www.bfa.se)I den senaste årsrapporten har det inkommit ett flertal nya akter på barn i Kongo som behöver sponsorer. Var med och hjälp till du också!
Som fadder hos BFA får man även BFA medlemstidning som kommer ut 4 gånger om året.Vid intresse för att bli fadder genom BFA åt ett barn i Kongo (eller något annat land), hör av dig till mig eller maila till : fadder@bfa.se


Full rulle!

Lilltussen har börjat stapla sig fram med hjälp av lära-gå-vagnen. Det går en aaaning vingligt så jag drog på han tyghjälmen för säkerhets skull.. hihi ser så rolig ut i den. Första gången C såg den trodde han att det var en mössa hahah lyckades lura honom att det var senaste "modet" :P
Barnfilm tips!

Vi köpte den för 2 år sedan och Z gillar verkligen den här filmen. Idag hittade vi 2an med så nu sitter han som klistrad och tittar på Kirikou =)

"Det var en gång en liten by någonstans i Afrika. En liten stämma hörs inifrån magen på en gravid kvinna: - Mor, föd mig! Mamman svarar: - Ett barn som talar i sin moders mage, kan föda sig själv. Den lille gossen kryper ut, knipsar av navelsträngen och deklarerar: Mitt namn är Kirikou! Kirikou föds i en afrikansk by som vilar under en häxas förbannelse. Brunnen har sinat, kvinnorna och de gamla plågas och nästan alla män har blivit uppätna av häxan. Häxan Karaba är vacker men elak Med hjälp av sina hemska och lydiga robotar håller hon byn helt i sin makt. Men knappt har Kirikou blivit född förreän han bestämmer sig för att rädda byn."
Collage Foto

För ett tag sedan var vi iväg på en studiefotografering på Collage foto. Tog någa bilder hela familjen och så några på bara pojkarna. Blev helnöjd så vi beställde förstorningar på vissa av bilderna, dock inte på alla då det var rätt dyrt.. Men här är iaf en av bilderna som togs på grabbarna tillsammans.


Flowers

Finns det något mer tacksamt att ta kort på än blommor? (ja förutom barn då förstås :)
Vi har lite fina blommor i trädgården så gick loss med kameran förut. Vill så gärna köpa en systemkamera också, men får nog hålla tillgodo med denna ett tag till.
Hittade även några mindre trevliga varelser i trädgården, den ena snigel var gigantisk!!
Poolhäng ;P

Igår blev det mera badande och vi drog fram den "stora" barnpoolen. Både barnen, deras mormor och jag lyckades svalka oss lite i den. Haha.. men vi måste dock fylla på med mer luft och tänka på att ställa den på ett lite jämnare underlag till nästa gång! Z var även iväg och badade med några kompisar hemma hos Philip igår. P är en ny kompis som han träffat nu i sommar. Hans farmor brukar vara barnvakt ofta och hon bor granne med oss så då brukar de leka. Idag var syster från trollhättan och mamma här på lite fika, syrran och Elin är här i Örebro på besök nu i några dagar, alltid lika trevligt att ses! :)
RSS 2.0